diumenge, 7 d’octubre del 2012

Presentació del nou Protocol de detecció i atenció educativa pels afectats de TDAH

En la Jornada "Actuem: en el TDAH tots estem implicats" del passat dia 5 d'octubre organitzada per l'associació TDAH Catalunya, la Consellera d'Ensenyament Sra. Irene Rigau va presentar un nou protocol elaborat per la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat de detecció i atenció educativa pels alumnes amb trastorns de dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH).
 
Tal com informen La Vanguardia, 8TV i altres mitjans de comunicació que s'han fet ressò de la noticia, les escoles catalanes disposaran a partir d’ara d’un protocol d’actuació específic per a alumnes afectats per dèficit d’atenció, amb hiperactivitat o sense. La guia d’actuació és producte d’un llarg recorregut de les associacions de TDAH de Catalunya que el 2007 van aconseguir ser sentides al Parlament.

La Consellera d'Ensenyament Sra. Irene Rigau i la Presidenta de l'Associació TDAH Catalunya en la presentació del protocol
 
El Departament d’Ensenyament va incloure aquest projecte dins del pla de xoc contra el fracàs escolar i ha aprovat aquest protocol que se suma a la guia per a la dislèxia, que ja té un any de vida, i altres plans en elaboració que preveuen altres trastorns d’aprenentatge més complexos, com el de l'espectre autista.

La tasca diària a l’aula s’enfronta amb un volum de trastorn d’aprenentatge que es calcula que abasta al 15% dels nens. Dislèxia i dèficit d’atenció són els més freqüents, aquest últim s’estima present en fins al 7% dels nens i els professors necessiten saber com cal actuar.
 
El fet que un nen amb TDAH sigui atès de manera adequada al seu trastorn, se li ensenyi de manera que pugui progressar i se l’avaluï conforme a aquesta realitat avui depèn de la sort, segons explica Elena O’Callaghan, presidenta sortint de la Federació Catalana d’Associacions de Familiars i Afectats pel TDAH (FCAFA-TDAH) i de TDAH Catalunya.

Aquesta extrema variabilitat en l’actuació de les escoles suposa per a la majoria de les famílies continus enfrontaments amb els professors, canvis d’escola, i una freqüent peregrinació per equips d’assessorament i avaluació. Les associacions es queixen de com contínuament han de sentir un "no crec en això” o “és un invent americà” en boca dels responsables de decidir si un nen té unes necessitats educatives especials.

Això ha acabat amb aquest protocol que serà d’obligat compliment i deixa molt clar que el TDAH existeix i que les escoles han de respondre. Es farà una ordre que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), precisament, "per donar naturalesa d'instrucció d'obligat compliment als centres", ha assegurat la consellera Irene Rigau.

El protocol proporciona als professors criteris d’observació per identificar el problema (no per diagnosticar-lo). I, molt especialment, informació completa perquè puguin entendre com pensa i actua un nen amb TDAH. Els experts del departament creuen que aquest coneixement canvia radicalment les possibilitats d’actuar sobre aquest alumne. La guia, a més, posa a disposició dels professors una sèrie de mesures educatives validades que es poden utilitzar a l’aula i en el context escolar, la qual cosa inclou la relació amb la família.
 
El protocol aborda els detalls sobre els tractaments farmacològics d' aquests alumnes, que actualment sembren disconformitats al si educatiu. "Els professors podran informar les famílies amb criteris objectius sobre els tractaments", ha explicat Rigau, preocupada perquè els docents puguin respondre als pares amb correcció. 

Aquesta guia per als professors, que també estarà disponible en línia, inclourà una extensa bibliografia perquè els que vulguin ampliar els seus coneixements sobre el TDAH puguin fer-ho.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada